“100 orë nga Astronomia”, pamje direkte nga hapësira

3 April, 2009 nga  
Postuar ne kategorine Kuriozitete

“100 orë nga Astronomia” është programi që organizohet në vitin mbarëbotëror kushtuar shkencës që studion misteret e universit, yjet dhe planetet. Iniciativa ka të bëjë me transmetimin maratonë prej pesë ditësh, 24 orë në 24 të gjithçkaje që ndodh në botën hapësinore. Gjithçka do të transmetohet direkt në faqen e internetit http://www.ustream.tv/channel/100-hours-of-astronomy, nis nga dita e sotme ( e premte).

Ceremonia nis me një emision që i kushtohet Galileo Galilei dhe organizohet nga Instituti Franklin në Filadelfia. Përgjatë pesë ditëve kushtuar Astronomisë do të transmetohen pamjet që sjellin teleskopët më të mëdhenj në botë, që vëzhgojnë Diellin, burimin e jetës në planetin Tokë. Po kështu pamje nga yjet, planetet, etj.

Maratona e gjatë 100 orëshe do të përfshijë në të njejtën kohë të gjitha vendet anëtare të “International Year of Astronomy2009″. Për 5 ditë gjatë 24 orëve në të gjithë botën do publikohen të dhëna interesante për sekretet e universit. Transmetimi i të dhënave do monitorohet direkt nga vezhguesit botërore.